onsdag 3. februar 2010

Linser og bønner

Glutenfri mat er ofte stivelsesrik og næringsfattig. Belgfrukter som linser, erter og bønner inneholder mye proteiner, fiber og "langsomme karbohydrater" og kan utgjøre et sunt og godt tilskudd til den glutenfrie kosten.

Mange vegrer seg for å bruke belgfrukter fordi de er redde for at det skal gi mye luft i magen. Dette gjelder først og fremst tørkede belgfrukter som ikke har ligget i vann lenge nok, eller hvis bløtleggingsvannet blir brukt til matlaging. I dag finnes det et stort tilbud av hermetiske linser og bønner ferdig til bruk. Jeg anbefaler at du bruker disse i starten og eventuelt går over til å bruke tørkede belgfrukter når du har fått litt mer erfaring. Erter kan kjøpes både hermetiske og frosne.

Belgfrukter blir lite brukt i norske hjem, og mange er derfor uvant med smaken. Linsesuppe minner litt om tomatsuppe og kan være en god start hvis du ikke liker belgfrukter fra før. Kikerter er også lette å like. De har en nøtteaktig smak og en konsistens som minner om kokt potet.

Med litt tilvenning og inspirasjon fra andre matkulturer (India, Latin-Amerika, Midtøsten) kan man lage mange sunne og gode retter med belgfrukter!

Oppskrift på linsesuppe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar